Fågellektion (obs! läs längst ner också)

Talgoxe

Talgoxe © Steve Dahlfors

Latinskt namn:
Parus major - vilket betyder, större mes.
Typiska kännetecken:

14-15 cm. Den största av de europeiska mesarna. Har svart huvud med vit kindfläck och svart mittband längs den gula undersidan. Det svarta bandet är bredare hos hanen, framförallt på buken. Ryggen är olivgrön, medan stjärt och vingar är blåaktiga. Näbben är ganska grov.
Finnes:
I hela landet i de flesta biotoper, såsom trädgårdar, parker, löv- och blandskogar, men mindre vanlig i Norrlands inland.
Äter:
Insekter, frön, talg och bröd.
Läte:
Har förmodligen en av de mest rika lätesreportoarerna av alla svenska fåglar och lätena varierar ganska mycket mellan individerna. Ett vanligt tema är ett repeterande "filande" - ti-ta --ti-ta
Häckar:
I fågelholkar, ihåliga träd, i ventiler och på liknande ställen.  


Talgoxen är inte svår att få så tam att den äter ur handen, och har man väl fått den handtam och vant den att få mat regelbundet, kan den komma på en vissling. Det finns berättelser om talgoxar som löst mer än vanligt invecklade problem. Ett exempel är när nötkärnor hängdes upp i tunna trådar. De flesta fåglarna försökte ta dessa kärnor i flykten, men misslyckades. Några individer av talgoxe, entita och blåmes valde ett effektivare sätt: de satte sig på grenen där tråden var fäst. Med näbben tog de tag i tråden och drog upp en bit av denna varefter de trampade på tråden med ena foten så att de på nytt kunde ta tag med näbben. Genom att växelvis använda näbb och klor kunde de dra upp nöten. Enligt en norsk fågellivsforskare får denna handling antas vara grundad på mer än bara instinkt.


Talgoxen är huvudsakligen en stannfågel, även om den vissa år kan lämna landet till följd av näringsbrist. Den har sedan 1975 uppvisat en mycket stabil populationsstorlek och år 1999 uppskattades antalet till 1.500.000 - 3.000.000 par. Kanske beror framgången på dess goda anpassningsförmåga till olika miljöer. Den häckar t.o.m. i sterila industrimiljöer förutsatt att där finns åtminstone enstaka träd eller busksamlingar. Favoritmiljön är dock lövskogar, där tätheterna under mycket goda förhållanden kan uppgå till flera hundra par per kvadratkilometer. Deras bon byggs i ihåliga träd, postlådor, ventiler, under taktegel, brovalv och den har även observerats i en bebodd bikupa, men helst väljer talgoxen holkar, vilket det tyvärr finns för lite av idag.


Enligt svensk folktro innebar det otur för jägaren om han fick se en talgoxe (Jämtland). I Uppland kunde man förvänta sig snö om fågeln satte sig vid fönstret. Hos samerna betraktades denne som en genuin olycksfågel.Källa:
Steve DahlforsTarmluddet: Vad jag vet så står det ingenting om att talgoxar äter cykelsadlar. Men i Falun gör de det. O allra helst MIN cykelsadel. De verkar ju förvisso vara ganska smarta och uppfinningsrika (se ovan i beskrivningen), men nu har de gått alldeles överstyr i sin påhittighet, tycker jag. Jag vill ha min cykelsadel ifred. Har fått paketera in den nu, men det dröjer väl inte länge förrän de har lärt sig att knyta upp knutar också. HMPF!!!


Kommentarer
Postat av: aida

hhahahaa...förlåt, men....hahahahahha!!!!!:DKan det vara att du är en jägare från jämtland, enligt steve (STEVE!!!!med svenskt uttal antar jag) betydde det visst otur..Ren fundering: det borde väl ändå innebära otur för talgoxen om man blir sedd av jägare...har ju fått för mig att det är själva kombinationen jakt(jägare) och djur som blir komplicerad..

Postat av: Tarmluddet

Jo, jägare från Jämtland är jag nog allt, men inte i småfågelsjakt utan mera åt kvinn...äh, jag har lagt bössan på hyllan nu. För gott. Har ju lagt ner "guldhornet" redan ;)Men man är ju sugen på att ta fram ärtröret sådana här gånger...ack , den ljuva tiden med röret vid min mun och ärtor i min hand....då jävlar i mig hade jag haft en sadel kvar vill jag lova (och gräsmatta på framsidan av huset full med ärtväxer)

2008-10-23 @ 21:10:52
Postat av: Blyger

Men BEHÖVER du verkligen en sadel?? ;-)

2008-10-23 @ 22:06:01
Postat av: Tarmluddet

Blyger: Hur menar du nu? =) Klart jag behöver sadel, undviker ju penetration i allmänhet ;)

2008-10-24 @ 16:52:03
Postat av: aida

meeeh....vad handlar det här inlägget om...egentligen? Förresten var det bara jag som illkvickt funderade vad steve körde för bil när han var ute och fågelskådade?

2008-10-24 @ 18:45:36
URL: http://aidahopp.blogspot.com
Postat av: Tarmluddet

Lloyden såklart!!! =)

2008-10-25 @ 11:09:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback